Werkgever niet automatisch aansprakelijk voor onjuist gebruik digitale bestuurderskaart

Uitspraak rechter stelt transportbedrijf in het gelijk

Een uitspraak van de Raad van State heeft een transportbedrijf in het gelijk gesteld, in haar zaak tegen de Inspectie Leefomgeving en Transport. De ILT stelde het transportbedrijf aansprakelijk voor het onjuiste gebruik van de digitale tachograaf van een van haar chauffeurs. Tot de uitspraak van de Hoge Raad was het bedrijf per definitie aansprakelijk voor het onjuiste gebruik door chauffeurs, omdat daarmee werd verondersteld dat het bedrijf onvoldoende heeft toegezien op het gebruik van de digitale bestuurderskaart of tachograaf. De Hoge Raad stelt nu dat hier niet automatisch vanuit mag worden gegaan. De Hoge Raad oordeelt letterlijk dat ‘het enkele feit dat een chauffeur zijn bestuurderskaart of tachograaf onjuist gebruikt, niet 1 op 1 meebrengt dat de werkgever ‘onvoldoende heeft toegezien’. De boete van ruim € 20.000,- is daarmee van tafel.

Voor overtredingen met rij- en rusttijden geldt er een soort van risicoaansprakelijkheid, waarbij een overtreding van de chauffeur wordt gezien als een overtreding van de werkgever. Voor overtredingen die betrekking hebben op het gebruik van de bestuurderskaart of de tachograaf, zoals het rijden zonder bestuurderskaart of het rijden op de bestuurderskaart van een ander, kreeg de werkgever steevast een boete omdat deze ‘onvoldoende zou hebben toegezien’ dat de chauffeur de regels zou volgen.

Deze uitspraak betekent dat de ILT, als zij de werkgever willen beboeten voor een overtreding van de chauffeur, voortaan precies moeten benoemen en bewijzen wat de werkgever verkeerd heeft gedaan in het kader van het houden van toezicht. Dat lijkt aan de kant van de weg zeer lastig (zo niet onmogelijk). Voor wat betreft bedrijfscontroles zal men veel meer uit de kast moeten halen om dit te gaan bewijzen.
  

Code 95

Wanneer er onjuist gebruik van de digitale bestuurderskaart wordt gemaakt, zowel vanuit geheel eigen keuze of in opdracht van de opdrachtgever, zal gezien bovenstaande uitspraak de kans groot zijn dat hiervoor de volledige verantwoordelijkheid bij de chauffeur wordt gelegd. Ons advies naar onze chauffeurs is dan ook zich te allen tijde te houden aan de rij- en rusttijden en het daarbij behorende correcte gebruik van de digitale bestuurderskaart. In het kader van de Verplichte Nascholing Code 95 biedt ook Worktrans cursussen Digitale Tachograaf aan bij u in de buurt.

  • 10 oktober Pijnacker
  • 22 oktober Venlo
  • 31 oktober Groningen
  • 3 november Purmerend
  • 11 februari Oudehaske

Klik op deze link om naar het aanbod van Code 95 cursussen Digitale Tachograaf te gaan.

Publicatiedatum: 24 september 2018