Je wilt vrachtwagenchauffeur worden, top! Lees hier hoe ons opleidingstraject eruit ziet.

Je hebt een opleidingscontract van ons gekregen, je gaat dus starten met de gratis opleiding tot vrachtwagenchauffeur! Mooi, maar nu ben je vast benieuwd naar wat hier allemaal bij komt kijken. Want hoe ziet het opleidingstraject om vrachtwagenchauffeur te worden er nu uit? Wat wordt er daarnaast allemaal van jou verwacht tijdens het traject? Hoe lang duurt het? En uit welke onderdelen bestaat het opleidingstraject?

Worktrans werkt samen met diverse verkeersscholen in heel Nederland waar jij je theorie- en praktijkgedeelte dus gaat volgen. In overleg met jou plant de verkeersschool de theorie- en praktijklesdagen/examens in, zodat jij precies weet hoe lang het traject gaat duren. Afhankelijk van jouw beschikbaarheid, de verkeersschool en het CBR (wanneer kunnen we de praktijklessen en het examen inplannen, etc.) duurt een opleidingstraject gemiddeld 4 tot 5 maanden. Ben je fulltime beschikbaar en past alles dus qua planning? Dan is het ook mogelijk om de gratis opleiding tot vrachtwagenchauffeur sneller af te ronden.

Uitleg opleiding

THEORIE

Het eerste deel van het opleidingstraject bestaat, zoals vele opleidingen, uit een theoriegedeelte.

Bij het theoriegedeelte word je uiteindelijk getoetst over hoe vakbekwaam jij bent. De onderdelen tijdens het theoriegedeelte bestaan uit:

 • Vakbekwaamheid RV1 (verkeer en techniek)
 • Vakbekwaamheid V2 D (administratie)
 • Vakbekwaamheid V3 D (casus)

* De theorielessen worden gevolgd op locatie van de verkeersschool (in sommige gevallen is het tevens mogelijk om deze lessen te volgen via e-learning).

PRAKTIJK

Zodra je alle onderdelen van het theoriegedeelte succesvol hebt afgerond mag je de geleerde theorie in de praktijk toepassen.

Het praktijkgedeelte bestaat uit vier onderdelen:

 1. Praktijklessen (28 uur)
 2. Toets Besloten terrein / simulator
  Tijdens dit onderdeel leer je hoe je de laadklep en palletwagen gebruikt. Je oefent daarnaast met het vastzetten en verdelen van de lading. En dat niet alleen, ook leer je hoe je jezelf bij noodsituaties moet gedragen.
 3. Praktische toets C
  Tijdens dit onderdeel ga je op een besloten terrein leren manoeuvreren met de vrachtauto in een beperkte ruimte.
 4. Praktijk Examen

* Voor het CE-rijbewijs volg je alleen de praktijklessen (25 uur) en het praktijk examen.

 

Ben je geslaagd?

Ben je geslaagd? Gefeliciteerd, je kan aan het werk!

Je kan via Worktrans Uitzendbureau dus bij één of meerdere opdrachtgevers aan de slag! Je hoeft dus niet zelf te solliciteren. Wij zoeken de juiste opdrachtgever voor jou, zodat je met plezier naar je werk gaat!

Baangarantie? Wij leggen je op deze pagina graag uit wat dat inhoudt!

IS DE GRATIS OPLEIDING OOK ÉCHT GRATIS?

Ja, wij betalen de gehele opleiding (C-rijbewijs €5400,- / CE-rijbewijs €3300,-)
De enige kosten die je zelf dient te betalen zijn:

 • VOG € 33,85
 • Medische keuring € 60,-
 • Gezondheidsverklaring € 33,-
 • Geneeskundige verklaring € 50,-