Veelgestelde vragen Code95 en opleidingen

Er is veel te doen over de Code95 en de opleidingen in transport. Welke vragen worden ons gesteld en wat zijn onze antwoorden? Je vindt ze hieronder. Staat je vraag/antwoord er niet bij, neem dan contact op met de vestiging bij jou in de buurt.

1. VOOR WIE GELDT DE NASCHOLING?

Beroepschauffeurs en eigen vervoerders zijn volgens Europese regelgeving verplicht om iedere vijf jaar tenminste 35 uur nascholing te volgen. De nascholing geldt eigenlijk voor iedereen die in het bezit is van een C- of D-rijbewijs, maar er zijn enkele vrijstellingen.
   

2. WELKE VRIJSTELLINGEN ZIJN ER ONDER ANDERE?

  • Voertuigen met een toegelaten maximumsnelheid van ten hoogste 45 km per uur.
  • Voertuigen in gebruik bij of onder controle van de strijdkrachten, de burgerbescherming, de brandweer en diensten verantwoordelijk voor de handhaving van de openbare orde.
  • Voertuigen die op de weg worden getest in verband met technische verbeteringen, reparatie of onderhoud, en nieuwe of omgebouwde voertuigen die nog niet in het verkeer zijn gebracht.
  • Voertuigen die worden gebruikt bij noodtoestanden of worden ingezet voor reddingsoperaties.
  • Voertuigen die worden gebruikt tijdens autorijlessen met het oog op het behalen van een rijbewijs of het in de richtlijn vakbekwaamheid bedoelde getuigschrift.
  • Voertuigen die worden gebruikt voor niet-commercieel vervoer van personen of goederen voor privédoeleinden.
  • Voertuigen die materieel of uitrusting vervoeren die de bestuurder voor zijn werk nodig heeft, mits het rijden met het voertuig niet de voornaamste activiteit van de bestuurder is. In Nederland wordt dit langs de weg gecontroleerd door te kijken of de chauffeur niet meer dan 12 uur per week rijdt.
Naast bovenstaande vrijstellingen zijn er ook diverse uitzonderingen. Meer weten? Neem dan contact op met de afdeling opleidingen.

3. VERVALT MIJN C- OF D-RIJBEWIJS ZONDER CODE 95?

Nee, deze rijbewijzen vervallen niet zonder code 95. Het is echter niet mogelijk beroepsmatig te rijden zonder code 95.

4. IK WIL GRAAG EEN CURSUS BOEKEN WAAR OP DIT MOMENT GEEN DATA VAN BESCHIKBAAR ZIJN. IS DIT MOGELIJK?

Dit is zeker mogelijk. Vanaf zes kandidaten kunnen er in overleg extra cursussen ingepland worden. Dit is mogelijk op één van onze cursuslocaties (Apeldoorn, Oudehaske, Pijnacker, Purmerend, Venlo) of in-company.

5. KAN IK MEER DAN 35 UUR NASCHOLING VOLGEN IN 5 JAAR TIJD?

Er kan maximaal 35 uur nascholing in 5 jaar tijd gevolgd worden, het is niet mogelijk alvast uren te volgen voor de volgende periode. Extra uren zullen niet meetellen voor de code 95. Pas na de periode van 5 jaar is het weer mogelijk te starten voor de nascholingsuren.

6. ZIJN DE OPLEIDINGEN BIJ WORK ACADEMIE GEKWALIFICEERD?

De opleidingen van Work Academie zijn gekwalificeerd en voldoen aan de eisen die worden gesteld door het CCV. Iedere cursus kan om deze reden worden aangemeld bij het CCV en telt mee voor de code 95.

7. LEIDEN JULLIE OOK BEROEPSCHAUFFEURS OP?

Work Academie biedt een kosteloos scholingstraject om aspirant chauffeurs de mogelijkheid te bieden kosteloos hun C-, CE- of D-rijbewijs te halen, met baangarantie.

De eerste kandidaten zijn inmiddels geslaagd en kunnen nu aan de slag als beroepschauffeur. Het scholingstraject is geheel kosteloos, voor zowel de kandidaat als de opdrachtgever. De kandidaat hoeft bovendien niet zelf op zoek te gaan naar een opdrachtgever, dat doet Work Academie. Pas wanneer het scholingstraject is afgerond, gaat de periode van aanstelling (baangarantie) in. Wil je meer weten of solliciteren? Klik dan hier.
  

8. IK HEB NASCHOLING IN HET BUITENLAND GEVOLGD, WAT NU?

Chauffeurs die de volledige 35 uur nascholing, of een deel hiervan, in het buitenland hebben gevolgd moeten in het land waar de opleiding is afgenomen omwisseldocumenten opvragen. Dit bewijs van het volgen van de cursus kan bij het CBR ingewisseld worden. De gevolgde uren worden dan in Nederland bijgeschreven.
   

9. WANNEER MOETEN CURSUSSEN BETAALD WORDEN?

Zodra een cursus geboekt is, wordt er een reservering aangemaakt. Cursussen dienen vóór aanvang van de cursus betaald te zijn. Pas als de betaling binnen is, is de cursist gegarandeerd van een plaats.

Vanaf het moment van de reservering geldt een betalingsverplichting. Tot 48 uur voor aanvang van de cursus kan de cursist kosteloos annuleren. De cursist dient Work Academie hiervan tijdig op de hoogte te stellen per mail of telefonisch tijdens openingstijden van Work Academie. Indien de cursist zonder (tijdige) annulering niet op de afgesproken tijd aanwezig is, wordt het gehele cursusbedrag in rekening gebracht.
   

10. WAT ZIJN DE BETAALMOGELIJKHEDEN BIJ WORK ACADEMIE?

Via de website zijn er twee betalingsmogelijkheden, namelijk een betaling via IDEAL, of een directe bankoverschrijving. Bij een directe bankoverschrijving wordt €5,00 (excl. BTW) administratiekosten in rekening gebracht. Bij beide betalingsmethodes verstuurt Work Academie een factuur.

Uitzendkrachten krijgen nog een extra betalingsmogelijkheid, namelijk een betaling via de openstaande reserveringen. De reserveringen moeten dan wel toereikend genoeg zijn en er mag geen sprake zijn van loonbeslag. Deze vorm van betalen is echter niet mogelijk voor reserveringen via de website, maar verloopt rechtstreeks via de afdeling opleidingen.

11. HOEVEEL NASCHOLINGSUREN HEB IK?

Bij het CBR (examenbureau CCV) wordt verplichte nascholing geregistreerd en bijgehouden. Op Mijn CBR is het persoonlijk nascholingsoverzicht in te zien. In dit overzicht zijn de volgende gegevens te vinden:

  • Urenregistratie
  • Overzicht nascholing
  • Geldigheidsduur

Inloggen kan ter bescherming van de privacy alleen doormiddel van de DigiD. Op deze manier kan alleen de rijbewijshouder deze persoonsgebonden informatie opvragen.

12. NASCHOLING AFGEROND, WAT NU?

Na het afronden van de 35 uur nascholing gaat vanuit het CBR een bericht naar de RDW dat de code 95 bijgeschreven kan worden. Om te bepalen of het rijbewijs omgewisseld moet worden of juist moet worden verlengd, is eerst van belang om te weten wat beide opties zijn en wat het verschil is.

Het omwisselen van het rijbewijs houdt in dat de geldigheidsduur van het rijbewijs gelijk blijft. Als het C-rijbewijs nog drie jaar geldig is, blijft deze geldigheid gelijk bij het omwisselen van het rijbewijs. De code 95 wordt op de achterkant van het rijbewijs geplaatst, deze krijgt een geldigheid van vijf jaar. Als er gekozen wordt voor het omwisselen van het rijbewijs, houd er dan rekening mee dat de geldigheid van het rijbewijs kan afwijken van de geldigheid van de code 95. Bij het verlengen van het rijbewijs lopen deze verloopdata gelijk.

BRON: Work Academie en EVO

Work Academie: voor opleidingen C en CE en Code 95 cursussen
Het aanbod van Code 95 cursussen van Work Academie